Rezervasyon
  • Liberty Hotels Blog Kusadasi Kalesi Card
Kuşadası Kalesi

Kuşadası Kalesi

Kuşadası, ılıman iklimi, zeytin, üzüm, incir ve daha birçok meyveyi yetiştirmek için verimli ovalarıyla Lelegler ve Karyalıların koloni kurduğu MÖ 3.000 yılına kadar uzanan etkileyici bir geçmişe sahiptir. Bölge daha sonraki yıllarda İyonlar, Aioller, Likyalılar ve Perslere ev sahipliği yapmış ve aynı zamanda Büyük İskender'in önde gelen Helenistik şehirlerinden biri olmuştur. İpek Yolu'nun önemli bir parçası haline gelen ve nihayetinde Osmanlılar için önemli bir ticaret limanı olan şehir, on altıncı yüzyılda Venedikli ve Cenevizli sömürgeciler tarafından ele geçirilmiştir ve tüm bu dönemlerden büyüleyici izler taşımaktadır.

Bölgenin en görülmeye değer manzarası, şehrin adını aldığı Kuş Adası da denen Güvercin Adası'dır. Ana limanın hemen güneyinde yer alan ada, mevsimsel göçler sırasında buraya gelen çok sayıda kuş nedeniyle bu adı almıştır ve aslen Venedikliler ve Cenevizliler tarafından savunma amaçlı bir gözetleme noktası olarak inşa edilen ve on beşinci yüzyılda Osmanlı Türkleri tarafından bugünkü haline dönüştürülen görkemli bir kaleye ev sahipliği yapmaktadır. Anakaraya dar bir şeritle bağlanan ada, günümüzde peyzajlı bir yürüyüş yolu ve kalenin içinde düzenlenmiş parklar, küçük bir müze ve surlardan ve mazgallardan oluşan şehrin fotojenik manzarasıyla bütünleşmiştir ve yürüyüş için popüler bir noktadır. Kalenin küçük ama güzel plajlarında yüzmek de mümkündür.

Şehrin bir diğer çarpıcı tarihi simgesi de Kervansaray'dır. Kuş Adası ve limana yakın bir konumda yer alan bu heybetli ama harika taş yapı, 1618 yılında Osmanlı devlet adamı Öküz Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yolcular ve tüccarlar için bir yol kenarı hanı olarak tasarlanmış ve daha sonra içinde depolanan malları korumak için mazgallarla güçlendirilmiş bir gümrük binası haline gelmiştir. Hayranlık uyandıran dış cephesinin yanı sıra, zaman zaman el sanatları tezgahlarına, sanat sergilerine, kültürel etkinliklere ve müzik gösterilerine ev sahipliği yapan geniş açık avluyu ve kemerli sütunları izlemek için kemerli kapıdan içeri girebilirsiniz.

Etkinlik/Sizi Arayalım